Θυμός
Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και ανθρώπινο συναίσθημα που υπάρχει στη ζωή του καθενός. Ξεκινώντας από το παρελθόν, στην εξελικτική θεωρία, πρόκειται για μια συναισθηματική κατάσταση που υιοθετεί το άτομο, ως άμυνα για την επιβίωση του, με σκοπό να αντιμετωπίσει απειλές, κινδύνους και ζημιές.
Σήμερα, οι καθημερινές αναποδιές, τα απρόβλεπτα γεγονότα, η πίεση στο σπίτι και στην εργασία, οι τοξικοί άνθρωποι, το άγχος, η έλλειψη υπομονής και η απογοήτευση οδηγούν σε θυμό. Όταν όμως αυτός ξεφύγει των φυσιολογικών ορίων, είναι υπερβολικός και με μεγάλη συχνότητα ενδέχεται να έρθουν στην επιφάνεια οι διαφορετικές εκφάνσεις του, όπως η οργή, το μίσος και η εχθρότητα και να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό ολόκληρο τον οργανισμό, να δημιουργήσει πονοκεφάλους, αϋπνίες, πόνους και άλλου είδους προβλήματα.
Χαρακτηριστική είναι και η έννοια του «μηρυκασμού» του θυμού. Ο όρος αυτός αναφέρεται στην κατάσταση που το άτομο αναμασά, επαναλαμβάνει και ασχολείται συνεχώς με αρνητικά γεγονότα που έχουν συμβεί και του έχουν προκαλέσει θυμό. Έτσι, μένει κολλημένο στο δύσκολο αυτό συναίσθημα με αποτέλεσμα αυτό να εντείνεται.
Σε περίπτωση που ο τρόπος που εκφράζετε το θυμό, σας εγκλωβίζει, παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές ώστε να τον διαχειριστείτε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά.
Πως λοιπόν μπορείτε να μετριάσετε τις εκρήξεις θυμού;
1. Αναγνωρίστε τα σημάδια του θυμού.
Ενδέχεται να είναι σωματικά όπως το κόκκινο πρόσωπο, τα σφιγμένα χέρια, το τρέμουλο, η ένταση της φωνής, τα σκληρά λόγια ή έντονα αρνητικοί μορφασμοί, ο ιδρώτας, ή ψυχικά, για παράδειγμα η αίσθηση του μίσους ή η εκδίκηση απέναντι στον άλλον.
Παρατηρώντας τα σημάδια του θυμού είναι και πιο εύκολο να τα διαχειριστείτε.
2. Κάντε μια παύση.
Αποσυρθείτε σε κάποιο άλλο δωμάτιο αν είστε σπίτι, πάρτε για δέκα λεπτά το χρόνο σας.
Εκείνη τη στιγμή κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε σε μια εικόνα ή κάντε μια σκέψη που σας προκαλεί ηρεμία.
Έτσι θα αποφύγετε να πείτε ή να κάνετε πράγματα για τα οποία αργότερα θα μετανιώσετε και θα επανέλθετε πιο ήρεμοι στη συζήτηση.
3. Εξασκηθείτε στην καθοδήγηση της συμπεριφοράς σας.
Μιλήστε στον εαυτό σας, με φράσεις όπως “Ηρέμησε”, “Μείνε ψύχραιμος”, “Δε χρειάζεται να βρίσκεσαι σε σύγχυση”.
Επαναλάβετε δυνατά και μετά από μέσα σας!
4. Χαλαρώστε.
Πάρτε βαθιές αναπνοές, μετρήστε μέχρι το 100.
Έτσι θα μειωθεί η σωματική ένταση και θα μπορέσετε να βρείτε τον έλεγχο.
Αν μπορέσετε να ελέγξετε το θυμό σας, θα μειώσετε τις συγκρούσεις και την επιθετική σας συμπεριφορά και θα βελτιώσετε τόσο τις σχέσεις σας με τους άλλους όσο και τη δική σας ψυχική κατάσταση.
Ψυχολόγος, MSc. Παιδοψυχολόγος
Στελίνα Αντουλινάκη