Δυσανεξία στη Διατροφή: Κατανόηση και Αντιμετώπιση

Η δυσανεξία στη διατροφή αποτελεί ένα θέμα που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων. 
Η Δέσποινα Σπανάκη, κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος των Διαγνωστικών Κέντρων BioMediGen,
τονίζει τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών προτύπων και της αποφυγής τροφών
που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. 

 

Η Δυσανεξία στη Διατροφή

Η διατροφική δυσανεξία δεν συνδέεται με ακραίες δίαιτες, αλλά με μία συστηματική προσέγγιση που αποβλέπει στην επιλογή ενός σωστού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής. Η Μεσογειακή διατροφή, αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελεί ένα ιδανικό πρότυπο, συνδυάζοντας την καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων, λαχανικών, όσπριων και δημητριακών.

Ωστόσο, παρατηρείται συχνά ότι άνθρωποι που ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή δεν μπορούν να χάσουν βάρος ή υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό οφείλεται συχνά στη διατροφική δυσανεξία, μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει και να αφομοιώσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Για τη διάγνωση της δυσανεξίας, τα Διαγνωστικά Κέντρα BioMediGen προσφέρουν τεστ τροφικής δυσανεξίας, το οποίο γίνεται με λήψη αίματος. Βάσει των αποτελεσμάτων, συντάσσεται ένα διατροφικό πλάνο που επικεντρώνεται στην αποφυγή τροφών που προκαλούν δυσανεξία αλλά και τη σταδιακή τους επανενταξη στις διατροφικές συνήθειες.

Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της κατάλληλης διατροφικής καθοδήγησης και της ανάγκης να κατανοούμε την μοναδικότητα κάθε οργανισμού. Με τη σωστή γνώση και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων, είναι δυνατόν να ζήσουμε μία καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή, αποφεύγοντας τα τρόφιμα που βλάπτουν τον οργανισμό μας.

Σε καμία περίπτωση ένα τεστ δυσανεξίας δεν πρέπει να περιορίσει την διατροφή μας αλλά αντίθετα να την διευρύνει, να εμπλουτίσει το καθημερινό διαιτολόγιο μας και να αποτελέσει ακρογωνιαία λίθο μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής που ταιριάζει στον οργανισμό και στην υγεία μας.

Από την διατροφολόγο των

Διαγνωστικών μας Κέντρων.

Σπανάκη Δέσποινα

We use cookies to give you the best experience.