Τροφική Δυσανεξία

Τροφική δυσανεξία ονομάζουμε την αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει και να αφομοιώσει σωστά ορισμένες τροφές με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση αμυντικών μηχανισμών και τη δυσάρεστη αντίδραση του οργανισμού μας σε αυτές μέσω ποικίλλων συμπτωμάτων.

Που Οφείλεται;

Οφείλεται κυρίως σε υπερκατανάλωση κάποιων τροφών με αποτέλεσμα να υπερφορτώνεται η διαδικασία μεταβολισμού τους και να μην μπορούν να αφομοιωθούν σωστά από τον οργανισμό.

Συμπτώματα:

  • Φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά,
  • Πονοκέφαλος,
  • Διαταραχές στις κενώσεις,
  • Αδιαθεσία,
  • Εναπόθεση λίπους,
  • Πρόσληψη βάρους και αδυναμία απώλειας του.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραματική αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν τροφική δυσανεξία όμως είναι στην πραγματικότητα δύσκολο να αναγνωριστεί πόσοι είναι οι άνθρωποι εκείνοι που επηρεάζονται πραγματικά και ακολουθούν τη σωστή διαδικασία ανίχνευσης και απαλλαγής από αυτήν. Για παράδειγμα, πολλοί υποθέτουν ότι έχουν τροφική δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές, ενώ η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων τους οφείλεται σε άλλον παράγοντα και αντίθετα υπάρχουν και εκείνοι που συγχέουν την τροφική δυσανεξία με κάποια πάθηση αγνοώντας την ύπαρξη της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη ουσιαστική επίλυση του προβλήματος (πέρα από πιθανή τυχαία ανακούφιση των συμπτωμάτων της).

Κατανάλωση Δυσανεκτικών Τροφών και Ποσότητα

Οι ανεπιθύμητες εκδηλώσεις του οργανισμού εμφανίζονται ανεξάρτητα από την ποσότητα λήψης της συγκεκριμένης δυσανεκτικής για τον οργανισμό τροφής. Ακόμα και μικρές ποσότητες της ευθύνονται για την παρουσία των ίδιων συμπτωμάτων. Είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν έχετε τροφική δυσανεξία χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο, καθώς παρόμοια συμπτώματα είναι τυπικά για πολλές άλλες καταστάσεις. Η συνεχόμενη κατανάλωση των τροφών αυτών έχει ως αποτέλεσμα τα συνεχή συμπτώματα, χωρίς να μπορούν να εξαλειφθούν οι ανεπιθύμητες ψυχοσωματικές αντιδράσεις από την καθημερινότητα μας.

Διάγνωση Τροφικής Δυσανεξίας

Ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση μιας τροφικής δυσανεξίας είναι το τεστ δυσανεξίας που πραγματοποιείται στα διαγνωστικά κέντρα BioMediGen. 

Το Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας μπορεί να μας απαντήσει εύκολα και με ακρίβεια ποιες τροφές επηρεάζουν και πόσο τον μεταβολισμό μας. 

Τροφές που δεν ταιριάζουν στον οργανισμό μας και θέτουν την βιοχημεία του εκτός ισορροπίας, πρέπει να αφαιρούνται από το διαιτολόγιο μας για κάποιο διάστημα και να επανεντάσσονται σταδιακά με ειδική συμβουλευτική διατροφική καθοδήγηση.

Διαδικασία:

Το τεστ δυσανεξίας γίνεται με τη λήψη αίματος και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, από εξειδικευμένο ιατρό και διατροφολόγο. Έπειτα γίνεται ο απαιτούμενος εργαστηριακός έλεγχος και ανιχνεύονται τα συστατικά αυτά της διατροφής μας που ενοχοποιούνται για την παράλογη πρόσληψη βάρους, την αδυναμία απώλειας κιλών παρά τις πιθανές προσπάθειες καθώς και για ποικίλα γαστρεντερολογικά και οργανικά προβλήματα.

 

Σε καμία περίπτωση ένα τεστ δυσανεξίας δεν πρέπει να περιορίσει την διατροφή μας αλλά αντίθετα να την διευρύνει, να εμπλουτίσει το καθημερινό διαιτολόγιο μας και να αποτελέσει ακρογωνιαία λίθο μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής που ταιριάζει στον οργανισμό και στην υγεία μας.

 

Από την διατροφολόγο των

Διαγνωστικών μας Κέντρων.

Σπανάκη Δέσποινα

We use cookies to give you the best experience.