Υπάρχει σχέση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας;

Πως ορίζουμε την υγεία γενικά;

Αν θα θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό στην λέξη «υγεία», αυτός θα ήταν σύμφωνα με τον Οργανισμό Ψυχικής Υγείας ο παρακάτω:

«η υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, νοητικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία νόσου ή αναπηρίας».


Συγκεκριμένα για την ψυχική υγεία

Η ψυχική υγεία, σχετίζεται με τον τρόπο που κάποιος δρά, διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και αντιμετωπίζει δυσκολίες. Δεν αφορά μόνο σε ψυχικές διαταραχές. Για να είναι κάποιος ψυχικά υγιής προϋποθέτει να έχει σωματική υγεία, να μπορεί να εργαστεί, να είναι ενεργός κοινωνικά και να διαθέτει πηγές υποστήριξης π.χ. στενούς φίλους. Εύλογα γεννάται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί κάποιος να είναι ψυχικά υγιής στις μέρες μας.

Ψυχική και σωματική υγεία – Πως συνδέονται;

Είναι γεγονός ότι η ψυχική υγεία, συνδέεται στενά με τη σωματική και έχει διαπιστωθεί ότι η μια επηρεάζεται από την άλλη. Ο εγκέφαλός μας συνδέεται με το ενδοκρινικό μας σύστημα, το σύστημα που εκκρίνει ορμόνες που σχετίζονται με τη συναισθηματική μας υγεία και ελέγχει πολλές από τις λειτουργίες του σώματος.

Θα έχουμε παρατηρήσει πως όταν δεν είμαστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση, για παράδειγμα είμαστε λυπημένοι, το σώμα μας νιώθει «άρρωστο», ευάλωτο. Ακόμη, ας σκεφτούμε την περίπτωση που είμαστε θυμωμένοι, ενδέχεται να πονάει το κεφάλι μας και να τρέμουμε από την ένταση που μας έχει κυριεύσει. Παράλληλα, όταν έχουμε άγχος και αρνητικές σκέψεις ή μας κατακλύζουν δυσάρεστα συναισθήματα, παρατηρούμε πως το σώμα μας αντιδρά και μπορεί να εμφανίσει σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδίες, σφίξιμο στο στήθος, πόνο στο στομάχι, δυσκολία στην αναπνοή και πολλά ακόμη.

Τέτοιου είδους συμπτώματα μπορεί να μην οφείλονται σε παθολογική αιτία, αλλά μας κάνουν ευάλωτους σωματικά. Ωστόσο, χρειάζεται πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Καταλήγοντας, η ψυχολογική επιβάρυνση ενδέχεται να κλωνίσει και τη γενικότερη υγεία μας, ποτέ όμως δεν είναι αργά να μάθουμε να φροντίζουμε το μυαλό αλλά και το σώμα μας. Να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας, να αθλούμαστε, να κοιμόμαστε καλά και να τρώμε υγιεινά. Έτσι θα έχουμε υγεία και ευεξία.

Ψυχολόγος, MSc. Παιδοψυχολόγος

Στελίνα Αντουλινάκη

We use cookies to give you the best experience.