Τέστ Covid-19

Από την αρχή της πανδημίας, τα Διαγνωστικά Κέντρα BioMediGen βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της θεραπείας του κορωνοϊού SARS-Cov-2 για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, ή συνηθέστερα ο Covid-19, ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των κοροναϊών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις διαφορετικής σοβαρότητας στους ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στους ανθρώπους μπορεί να προκληθούν από κοροναϊούς.

Ο χρόνος από την ημέρα της έκθεσης μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων (χρόνος επώασης) είναι από 2 έως 14 ημέρες με μέσο όρο 5 ημέρες.

Ο κύριος τρόπος μόλυνσης είναι η μετάδοση από άτομο σε άτομο, η οποία γενικά συμβαίνει μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων μολυσμένων ατόμων που βήχουν, φτερνίζονται ή εκπνέουν ή με άμεση ή έμμεση επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις (μέσω μολυσμένων χεριών). Η εφαρμογή μέτρων προσωπικής υγιεινής είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή μετάδοσης.

Τα πιο συχνά συμπτώματα στους ασθενείς είναι πυρετός, ξηρός βήχας και δύσπνοια. Ένα μικρό ποσοστό συνοδεύονται από μυϊκούς πόνους, φλέγματα και πονόλαιμο. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, σε ορισμένους η νόσος εξελίσσεται σε πνευμονία και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι δοκιμές που πραγματοποιούνται στα Διαγνωστικά μας Κέντρα για τον κορονοϊό SARS-Cov-2 είναι:

1. Τέστ PCR SARS-Cov-2.

Ανίχνευση και ταυτοποίηση του ιικού γενετικού υλικού, ταυτοποίηση κατάλληλων γονιδίων-στόχων με τη μέθοδο της αντίστροφης μεταγραφής και αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (RT Real-Time PCR).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μοριακός έλεγχος είναι η πιο έγκυρη μέθοδος για τη διάγνωση του κοροναϊού SARS-Cov-2 με την ανίχνευση του σε όλες τις γνωστές μέχρι σήμερα μεταλλάξεις. Αντιδραστήρια υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειας καθώς και αναλυτές τελευταίας τεχνολογίας είναι σε θέση να ανιχνεύουν τον ιό ακόμη και σε χαμηλά φορτία. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρονται αξιόπιστα και άμεσα αποτελέσματα σε προσιτό κόστος για όλους.

Ειδικότερα, το κόστος της εξέτασης (λήψη και ανάλυση του δείγματος) ορίζεται στα 45 ευρώ (Υπ. Απόφαση 657/2022 – ΦΕΚ Β΄ 2/Β/4-1-2022) ενώ η ανάλυση των δειγμάτων και η αποστολή των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται εντός 12-24 ωρών από τη συλλογή κάθε δείγματος.

2. Ταχείας Ανιχνευσης Τεστ Ag SARS-Cov-2.

Το Rapid Antigen Test είναι μια μέθοδος ταχείας ανίχνευσης χρωματογραφικής ανοσοδοκιμασίας πλευρικής ροής για την ποιοτική ανίχνευση αντιγόνων νουκλεοπρωτεϊνών SARS-CoV-2 σε ρινοφαρυγγικά και στοματοφαρυγγικά επιχρίσματα. Συνιστάται κυρίως σε περιπτώσεις ελέγχου ασυμπτωματικών ασθενών. Το κόστος της εξέτασης ορίζεται στα 8 ευρώ (Υπουργική Απόφαση 657/2022 – ΦΕΚ Τεύχος Β΄ 2/Β/4-1-2022).

Το αποτέλεσμα αποστέλλεται εντός 30 λεπτών από τη συλλογή κάθε δείγματος.

3. Έλεγχος αντισωμάτων SARS-Cov-2.

Αντισώματα ειδικά για τα αντιικά ανιχνεύονται σε άτομα που είχαν τη νόσο στο παρελθόν ή που έχουν εμβολιαστεί με οποιοδήποτε εγκεκριμένο εμβόλιο SARS-Cov-2 και έχουν αναπτύξει αντισώματα. Ειδικότερα, πραγματοποιούνται τα εξής:

• Τεστ αντισωμάτων SARS-Cov-2 IgG: 25 ευρώ
• Τεστ αντισωμάτων SARS-Cov-2 IgM: 25 ευρώ

We use cookies to give you the best experience.