Το BioMediGen συμμετέχει στην ΑΠΕΡΓΙΑ των εργαστηριακών ιατρών

Τα Διαγνωστικά Κέντρα Biomedigen συμμετέχουν στην ΑΠΕΡΓΙΑ των εργαστηριακών ιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων στις 26,27 & 28 Μαΐου!

Με νομοθετική ρύθμιση το 2013, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον ΕΟΠΥΥ το μέτρο της αυτόματης επιστροφής, γνωστό και ως clawback, ως έκτακτη ενέργεια συγκράτησης και εξ ορθολογισμού των δαπανών στην υγεία λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα μας με την εφαρμογή των μνημονίων. Από τότε, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί προκειμένου να γίνει πραγματική αξιολόγηση των αναγκών των πολιτών και να χρηματοδοτηθεί με το αναλογούν ποσό ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Αντίθετα, 10 χρόνια μετά, το clawback εξακολουθεί να υφίσταται με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται πλέον ως δραματική. Η προείσπραξη σε μηνιαία βάση του 70% του clawback για το τρέχον έτος σε συνδυασμό με τη συσσώρευση των ρυθμιζόμενων οφειλών για το clawback-rebate της περιόδου 2013-2019 (δεν έχει υπολογιστεί ακόμη το clawback για το 2020 και εκκρεμεί το υπόλοιπο 30% για το 2021), οδηγεί τους εργαστηριακούς ιατρούς, τα  διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία στην εξαθλίωση και τον αφανισμό καθώς οι περικοπές του ΕΟΠΥΥ στις υποβαλλόμενες δαπάνες κάθε μήνα ξεπερνάει το 60%.

Δυστυχώς, παρά τις αλλεπάλληλες επαφές και συσκέψεις των φορέων εκπροσώπησης των εργαστηριακών γιατρών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων τους τελευταίους μήνες με τους αρμόδιους για την εξεύρεση λύσης και παρά την επίσημη αναγνώριση του προβλήματος από τους τελευταίους, δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια οικονομικής ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή αλλαγής στρατηγικής.

Στα πλαίσια αυτά, σας γνωστοποιούμε την συμμετοχή μας στην απεργιακή κινητοποίηση στις 26,27 & 28 Μαΐου και ως εκ τούτου, τα Διαγνωστικά Κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Διαγνωστικά Κέντρα Biomedigen

Όλα για την ΥΓΕΙΑ

We use cookies to give you the best experience.