Συμβουλές για γονείς: Πως να περάσετε ένα δημιουργικό καλοκαίρι με τα παιδιά σας;

Καλωσορίζοντας τον Αύγουστο

Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, με τα σχολεία κλειστά και τις περισσότερες δραστηριότητες να έχουν τελειώσει, τα παιδιά έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο. Πολλοί γονείς πιστεύουν πως αυτή η περίοδος είναι μια ευκαιρία για διάβασμα, δραστηριότητες και πρόγραμμα, το καλοκαίρι όμως, τα παιδιά, όπως ακριβώς και οι ενήλικες, έχουν ανάγκη για ξεκούραση και διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα του χειμώνα. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι το καλοκαίρι δεν πρέπει να κάνουν τίποτα ή να κάνουν μόνο ότι θέλουν. Αυτό όμως που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά είναι να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους, είτε βρίσκονται στο σπίτι τους, είτε στη γιαγιά και στον παππού, προκειμένου να μην βαρεθούν.

Τώρα που τα παιδιά είναι πιο χαλαρά υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα βοηθήσετε να έρθουν περισσότερο κοντά σας. Μπορείτε να βγείτε έξω, να περπατήσετε μαζί, να έρθετε σε επαφή με τη φύση, να παίξετε με παιχνίδια που αναπτύσσουν τη φαντασία τους, να ζωγραφίσετε παρέα, να διαβάσετε ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο, να κάνετε μαζί τους κάποιες μικροδουλειές στο σπίτι ανάλογα με την ηλικία τους. Η ανάθεση τέτοιων δραστηριοτήτων οδηγούν στην αυτονόμηση και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και τα κάνουν πιο δημιουργικά και συνεργατικά. Δώστε, λοιπόν στο παιδί σας επιλογές και συζητήστε μαζί του τι θα του άρεσε περισσότερο.

Προσοχή!

Μην αφήνετε τα παιδιά σας να κάθονται όλη τη μέρα στην τηλεόραση, στο κινητό ή να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχική τους υγεία.

Είναι ευκαιρία λοιπόν, αυτή την περίοδο να ακούσετε τα παιδιά σας, να τους μιλήσετε, να τα κάνετε να περάσουν το χρόνο τους ευχάριστα και να νιώσουν χρήσιμα και παραγωγικά!

Ψυχολόγος, M.Sc. Παιδοψυχολόγος

Στελίνα Αντουλινάκη

We use cookies to give you the best experience.