Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά!

Ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι καλοκαιρινές διακοπές οδεύουν προς το τέλος τους! 

Ήρθε η ώρα για όλους μας να προετοιμαστούμε για την επιστροφή στην καθημερινότητά μας αλλά και για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς!
Η μετάβαση από την άνεση και τη χαλάρωση των διακοπών στη ρουτίνα της σχολικής ζωής, μπορεί να είναι συναρπαστική αλλά μπορεί και να κρύβει διάφορες προκλήσεις για τα παιδιά, καθώς χρειάζεται να προσαρμοστούν ξανά στο ρυθμό και τις απαιτήσεις του σχολείου.
Ως γονείς, η υποστήριξη και η καθοδήγησή μας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή των παιδιών, ακόμη και για την επιτυχία τους στην πορεία του έτους.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να προσαρμοστούν στη σχολική ζωή και εμάς τους γονείς να διευκολύνουμε την ομαλή επανένταξη.

Συμβουλές επιστροφής και προσαρμογής στη νέα σχολική χρονιά.

Για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να προσαρμοστούν ευκολότερα και η προσαρμογή στο σχολείο να είναι μία ομαλή και επιτυχημένη εμπειρία για όλους, μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποιες από τις παρακάτω ενδεικτικές πρακτικές ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται το παιδί μας:

▪ Δημιουργία σταθερής ρουτίνας: Πριν από την έναρξη του σχολείου, επαναφέρουμε σταδιακά ένα σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα. Ορίζουμε τακτικές ώρες αφύπνισης και ύπνου και προγραμματίζουμε δραστηριότητες σύμφωνα με τη σχολική ημέρα. Αυτό θα κάνει τη μετάβαση στη σχολική ρουτίνα πιο εύκολη.

▪ Ανοιχτή επικοινωνία: Συζητάμε με τα παιδιά μας τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους για την επιστροφή στο σχολείο. Ακούμε τα παιδιά προσεκτικά διαβεβαιώνοντάς τα ότι είναι φυσιολογικό να έχουν άγχος ή νευρικότητα. Δείχνουμε ότι είμαστε εκεί για να τα υποστηρίξουμε και τα ενθαρρύνουμε να εκφράσουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους και να αναζητήσουν υποστήριξη από εμάς ή από ειδικούς σε περίπτωση που το χρειαστούν.

▪ Οργανώνουμε την προμήθεια των σχολικών ειδών: Μαζί με το παιδί μας – ως μέρος και της προσαρμογής του – δημιουργούμε και αγοράζουμε τη λίστα των απαραίτητων σχολικών ειδών και βεβαιωνόμαστε ότι είναι όλα έτοιμα πριν από την πρώτη ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος της τελευταίας στιγμής και να εξασφαλίσουμε μια ομαλή έναρξη.

▪ Σύντομη επανάληψη: Αφιερώνουμε λίγο χρόνο στην ανασκόπηση και σύντομη επανάληψη βασικών ακαδημαϊκών θεμάτων του προηγούμενου έτους. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί μας να φρεσκάρει τη μνήμη του και να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά.

▪ Περιορίζουμε σταδιακά το χρόνο στο κινητό και στην τηλεόραση: ενθαρρύνουμε πιο εποικοδομητικές ή και ελαφρώς συνδεδεμένες με το σχολείο δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, δημιουργικές εργασίες ή το παιχνίδι στην ύπαιθρο.

▪ Ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση τους: Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να πιστεύουν στις δυνατότητές τους και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με θάρρος. Τα υποστηρίζουμε να αναγνωρίζουν τα επιτεύγματά τους και να διδάσκονται από τις πιθανές δυσκολίες. Αποφεύγουμε να επικρίνουμε τις προσπάθειές τους και ενθαρρύνουμε να βρουν τη λύση που χρειάζονται μόνα τους.

▪ Επισκεπτόμαστε το σχολείο: Εάν είναι εφικτό, επισκεπτόμαστε το σχολείο πριν από την έναρξη της περιόδου. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά μας – ιδιαίτερα τα πιο μικρά σε ηλικία – να εξοικειωθούν με το περιβάλλον, τις αίθουσες διδασκαλίας και την παιδική χαρά, αλλά και να νιώσουν πιο άνετα την πρώτη μέρα.

▪ Ενθαρρύνουμε την κοινωνική συμμετοχή: Προωθούμε τη συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες και ομάδες που τα ενδιαφέρουν και τα ευχαριστούν. Αυτό τα βοηθά να αναπτύξουν φιλίες και να αποκτήσουν αίσθημα πως ανήκουν σε μία ομάδα.

▪ Ανακαλύπτουμε νέα ενδιαφέροντα: Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να τους παρέχει μια αίσθηση περιπέτειας και νέας εμπειρίας κατά την επιστροφή τους στο σχολείο.

▪ Υπομονή και ενδυνάμωση: Οι πρώτες εβδομάδες του σχολείου μπορεί να είναι δύσκολες για το παιδί μας. Να είμαστε υπομονετικοί, υποστηρικτικοί και να γιορτάζουμε τα επιτεύγματά του, όσο μικρά κι αν είναι. Τα παροτρύνουμε να συνεχίσουν να προσπαθούν και τους δίνουμε χρόνο να προσαρμοστούν.

▪ Υγιεινός τρόπος ζωής: Φροντίζουμε το παιδί μας να κοιμάται επαρκώς, να τρώει θρεπτικά γεύματα και να έχει τακτική σωματική δραστηριότητα. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής επηρεάζει ιδιαίτερα θετικά τη διάθεσή τους, τη συγκέντρωση, τη δεκτικότητα στις αλλαγές και τη συνολική τους ευεξία.

▪ Αναπτύσσουμε στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους: Βοηθάμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους, όπως την βαθιά και σταθερή αναπνοή, τη χαλάρωση και τη θετική σκέψη. Τα “εκπαιδεύουμε” και τα προετοιμάζουμε στο πώς να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις πιέσεις και τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο σχολείο.

▪ Διατηρούμε μια ισορροπημένη ζωή: Βοηθάμε τα παιδιά μας να διατηρούν μια ισορροπημένη ζωή μεταξύ σχολείου, δραστηριοτήτων και χρόνου για χαλάρωση. Είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής χρόνος για όλα και να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και τα θέλω των ίδιων των παιδιών.

 

 

“Πάντα αγαπούσα την πρώτη μέρα του σχολείου περισσότερο από την τελευταία μέρα του σχολείου.
Οι “πρώτες” ημέρες είναι οι καλύτερες γιατί σηματοδοτούν μία νέα αρχή!”.

Jenny Han

We use cookies to give you the best experience.