Έλεγχος ή Ανίχνευση για Κορονοϊό SARS-Cov-2

Ο κορονοϊός SARS-Cov-2 ή συνηθέστερα COVID-19, ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των κοροναϊών οι οποίοι προκαλούν συνήθως αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Ο χρόνος από την ημέρα της έκθεσης μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων (χρόνος επώασης) είναι από 2 έως 14 μέρες με μέσο όρο τις 5 μέρες. Ο κύριος τρόπος μόλυνσης είναι η μετάδοση από άτομο σε άτομο, η οποία γενικά συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μολυσμένων ατόμων τα οποία βήχουν, φτερνίζονται ή εκπνέουν, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (μέσω μολυσμένων χεριών). Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Σε ασθενείς τα συχνότερα συμπτώματα είναι πυρετός, ξηρός βήχας και δύσπνοια. Σε μικρό ποσοστό συνοδεύονται από μυϊκούς πόνους, φλέγματα και πονόλαιμο. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία, σε ορισμένους η ασθένεια εξελίσσεται σε πνευμονία και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Οι εξετάσεις που διενεργούνται στα Διαγνωστικά μας Κέντρα για τον κορονοϊό SARS-Cov-2 είναι:

  • Η ανίχνευση και ταυτοποίηση του ίδιου του ιού με την μοριακή μέθοδο της αντίστροφης μεταγραφής και πραγματικού χρόνου αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (RT Real-Time PCR). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μοριακός έλεγχος αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού. *COVID 19 PCR test: 40€ + 20€ η δειγματοληψία.
  • Rapid test Αντιγόνου SARS-Cov-2.Rapid test Αντιγόνου: *10€ + 10€ η δειγματοληψία.
  • Ο έλεγχος των αντισωμάτων IgM & IgG SARS-Cov-2, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει τα ειδικά αντισώματα έναντι του ιού σε άτομα που έχουν νοσήσει κατά το παρελθόν και έχουν αναπτύξει αντισώματα.

*Σύμφωνα με το ΦΕΚ 5387/07-12-2020, καθορίζονται ανώτατα όρια τιμών πώλησης για τις εξετάσεις ανίχνευσης του κορωναίου COVID-19.

Για τις προϋποθέσεις εκτέλεσης των εξετάσεων, τον τρόπο λήψης, την μεθοδολογία εκτέλεσης, το κόστος καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό μας είναι στην διάθεσή σας να σας εξυπηρετήσει στα νούμερα 2811810469-70 καθημερινά από τις 07:30 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 14:00.