Διαιτολογία

Επιστημονικά υπεύθυνη του διαιτολογικού τμήματος, είναι η κυρία Σπανάκη Δέσποινα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η πολυετή εμπειρία, η εξειδικευμένη μόρφωση στον τομέα της διατροφής και της κλινικής διατροφής, καθώς και η συνεχής εκπαίδευση με βάση τα σύγχρονα δεδομένα και τον τρόπο ζωής, αποτελούν υπογραφή και εγγύηση ποιότητας υπηρεσιών που αφορούν την παχυσαρκία, την παιδική παχυσαρκία, την διατροφική αγωγή εγκύου και θηλάζουσας, την διατροφή σε συνδυασμό με τον αθλητισμό, την διατροφική κατεύθυνση λιποβαρών ατόμων και ατόμων που πάσχουν από βουλιμία η νευρική ανορεξία, καθώς και την κλινική διατροφή, σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, γαστρεντερολογικά σύνδρομα κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης του εκάστοτε ατόμου που επισκέπτεται το διαιτολογικό μας κέντρο.

 

Εξατομικευμένη διατροφή

Τα Προγράμματα Διατροφής που καταρτίζονται στο Διαιτολογικό γραφείο των Διαγνωστικών μας Κέντρων,  είναι καθαρά εξατομικευμένα σύμφωνα πάντα με την κατάσταση υγείας, την σωματική διάπλαση, τους στόχους και τις  συνήθειες του ατόμου στο οποίο απευθύνονται.

Πως γίνεται η διατροφική παρέμβαση

Με κατευθυντήριες γραμμές όλες τις πληροφορίες που συλλέξαμε στο στάδιο της αξιολόγησης (ύψος, βάρος, φύλο, ηλικία, σωματική δραστηριότητα, φυσική κατάσταση, κλινική εικόνα, διατροφική συμπεριφορά και τρόπος ζωής) σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, συνήθως εβδομαδιαίο, το οποίο ανανεώνεται με το πέρας των επτά ημερών και απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο άτομο που ενδιαφέρεται αφού έχει σχεδιαστεί με βάσει τη δική του μοναδική εικόνα.

Αναφερόμαστε λοιπόν σε εξειδικευμένα και εξατομικευμένα διαιτολόγια.
Κάθε εβδομάδα, εκτός του διαιτολογίου, ανανεώνεται και η συνάντηση με το κάθε άτομο βάσει της οποίας γίνεται η ανανέωση του διατροφικού του προγράμματος αφού προηγηθεί πάντα μια σύντομη συνέντευξη για το πως πήγε η διατροφή , αν ακολούθησε το πρόγραμμα, συζητούνται πιθανές αλλαγές και επιλογές , επαναλαμβάνονται οι απαραίτητες μετρήσεις και προχωράμε στην παράδοση του νέου διαιτολογίου.
Ακολουθούν δωρεάν συναντήσεις όποτε το άτομο νιώσει την ανάγκη, ώστε να μην ξεφεύγουμε από τον στόχο μας και επιπλέον παρέχονται συμβουλευτικές οδηγίες για την διατήρηση του στόχου.

Πως είναι η δίαιτα

– Αρχικά παίρνουμε ένα πλήρες ιστορικό μέσα από το οποίο βλέπουμε πως μπορεί να διαμορφωθεί η διατροφή ανάλογα με τις διατροφικές σας προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής σας (π.χ. μεσημεριανό εκτός σπιτιού ή ανάλογα με το ποιος μαγειρεύει στο σπίτι) καθώς επίσης συνεκτιμώντας πιθανές συστάσεις του ιατρού σας.
– Το διατροφικό πλάνο είναι βασισμένο πάνω στις συνήθειες που έχετε περιγράψει στο ερωτηματολόγιο και βασίζεται στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τη Διατροφή.
– Σε γενικές γραμμές το διατροφικό πλάνο βασίζεται στην Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή. Συνήθως υπάρχουν 5 γεύματα (γεύμα θεωρείται και το ενδιάμεσο φρούτο ή μπάρα δημητριακών ή χυμός).
– Το βασικό θέμα είναι να υπάρχει ένας έλεγχος για την πρόοδό σας και συνεχής υποστήριξη όσον αφορά τις αλλαγές που θέλετε να κάνουμε στη διατροφή σας. Σκοπός μας είναι, η προτεινόμενη διατροφή να κινείται όσο πιο κοντά γίνεται στην συνηθισμένη σας διατροφή όπως επίσης, να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να βελτιώσουμε και να οδηγήσουμε στο να εξαλείψετε λάθη ή παραλείψεις που ίσως να κάνατε στη διατροφή σας μέχρι να μας επισκεφτείτε για πρώτη φορά.

 

Τι εννοούμε με τον όρο «τροφική δυσανεξία»;

Τροφική δυσανεξία είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει κάποιες τροφές, δεν μπορεί να τις μεταβολίσει σωστά και να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά της, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μηχανισμών άμυνας ώστε να αντιμετωπίσει αυτήν την τροφή, την οποία θεωρεί βλαβερή για τον οργανισμό.

Με τον τρόπο αυτό, συνδέονται πολλές χρόνιες παθήσεις, γαστρεντερολογικά – μεταβολικά – μυοσκελετικά προβλήματα καθώς και η παχυσαρκία.

Σκοπός του τεστ Δυσανεξίας

Το τεστ δυσανεξίας είναι κατάλληλο για να αναδείξει τροφές που δεν ταιριάζουν με τον οργανισμό σας. Αναλύει την επίδραση των τροφών στον οργανισμό σας και μπορεί να σας προειδοποιήσει εάν μία τροφή είναι για εσάς επιβλαβής.
Να αναγνωρίσει και να εξαφανίσει τροφικές, περιβαντολογικές και αλλεργιογόνες ουσίες καθώς επίσης, να μας στρέψει στην κατανάλωση μη αλλεργιογόνων τροφών.

Να προσφέρει συμβουλές σχετικά με την ισορροπία της χλωρίδας του οργανισμού, να επαναφέρει τη φυσιολογική διαπερατότητα του εντέρου και να βοηθήσει στην πέψη των τροφών.

Το Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας μπορεί να μας απαντήσει εύκολα και με ακρίβεια ποιες τροφές επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο τον μεταβολισμό μας και γενικά δεν ταιριάζουν στον οργανισμό μας, θέτοντας έτσι τη βιοχημεία του εκτός ισορροπίας με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται πιο αργός.

Πως γίνεται η εξέταση;

Με την λήψη αίματος και την μέτρηση των αντισωμάτων IgG στο αίμα των οποίων η αύξηση σχετίζεται με την διατροφική δυσανεξία.

Μπορεί να γίνει παντού, απαιτείται βέβαια ειδικός εξοπλισμός με ειδικά μικροσκόπια και προγράμματα για την ανάλυση, εξειδικευμένος επιστημονικός συνεργάτης – ιατρός με κατάλληλες και άρτιες γνώσεις του αντικειμένου και εξειδικευμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων. Η τροφική δυσανεξία είναι ένα μεγάλο θέμα που χρειάζεται πολύ χρόνο και συζήτηση .

Το Τεστ Δυσανεξίας δεν πρέπει να περιορίσει την διατροφή σας αλλά να την διευρύνει! Το τεστ δυσανεξίας μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό μας και όχι να το κάνει φτωχότερο!