Διαιτολογία

Τα Διαγνωστικά Κέντρα BIOMEDIGEN αποτελούν σταθμό στον τομέα της Μικροβιολογίας – Βιοπαθολογίας, στην Μοριακή Βιολογία και Γενετική, στην Ανδρική – Γυναικεία Υπογονιμότητα καθώς και στον τομέα της Διατροφής – Διαιτολογίας.
Όσον αφορά τον διαιτολογικό τομέα, αποτελεί πρότυπο κέντρο διατροφικής αγωγής. Επιστημονικά υπεύθυνη του διαιτολογικού τμήματος, είναι η κυρία Σπανάκη Δέσποινα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η πολυετή εμπειρία, η εξειδικευμένη μόρφωση στον τομέα της διατροφής και της κλινικής διατροφής, καθώς και η συνεχής εκπαίδευση με βάση τα σύγχρονα δεδομένα και τον τρόπο ζωής, αποτελούν υπογραφή και εγγύηση ποιότητας υπηρεσιών που αφορούν την παχυσαρκία, την παιδική παχυσαρκία, την διατροφική αγωγή εγκύου και θηλάζουσας, την διατροφή σε συνδυασμό με τον αθλητισμό, την διατροφική κατεύθυνση λιποβαρών ατόμων και ατόμων που πάσχουν από βουλιμία η νευρική ανορεξία, καθώς και την κλινική διατροφή, σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, γαστρεντερολογικά σύνδρομα κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης του εκάστοτε ατόμου που επισκέπτεται το διαιτολογικό μας κέντρο.

 

Εξατομικευμένη διατροφή

Τα Προγράμματα Διατροφής που καταρτίζονται στο Διαιτολογικό γραφείο των Διαγνωστικών μας Κέντρων,  είναι καθαρά εξατομικευμένα σύμφωνα πάντα με την κατάσταση υγείας, την σωματική διάπλαση, τους στόχους και τις  συνήθειες του ατόμου στο οποίο απευθύνονται.

Πιο συγκεκριμένα παρέχονται:

 • Δίαιτα απώλειας βάρους.
 • Δίαιτα συντήρησης.
 • Δίαιτα εγκυμοσύνης.
 • Δίαιτα θηλασμού.
 • Αδυνάτισμα στη διάρκεια του θηλασμού.
 • Δίαιτα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.
 • Δίαιτα για οικογένειες.
 • Δίαιτα για Υψηλή Χοληστερίνη.
 • Δίαιτα διαβήτη και για υπερινσουλιναιμία.
 • Δίαιτα νεφροπαθών.
 • Δίαιτα νηστείας.
 • Δίαιτα χορτοφαγίας.
 • Δίαιτα για γαστρεντερολογικά προβλήματα.
 • Δίαιτα για παθολογικές καταστάσεις που χρήζουν κλινικής διατροφής.

Πως γίνεται η διατροφική παρέμβαση

Με κατευθυντήριες γραμμές όλες τις πληροφορίες που συλλέξαμε στο στάδιο της αξιολόγησης (ύψος, βάρος, φύλο, ηλικία, σωματική δραστηριότητα, φυσική κατάσταση, κλινική εικόνα, διατροφική συμπεριφορά και τρόπος ζωής) σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα διατροφής, συνήθως εβδομαδιαίο, το οποίο ανανεώνεται με το πέρας των επτά ημερών και απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο άτομο που ενδιαφέρεται αφού έχει σχεδιαστεί με βάσει τη δική του μοναδική εικόνα.

Αναφερόμαστε λοιπόν σε εξειδικευμένα και εξατομικευμένα διαιτολόγια.
Κάθε εβδομάδα, εκτός του διαιτολογίου, ανανεώνεται και η συνάντηση με το κάθε άτομο βάσει της οποίας γίνεται η ανανέωση του διατροφικού του προγράμματος αφού προηγηθεί πάντα μια σύντομη συνέντευξη για το πως πήγε η διατροφή , αν ακολούθησε το πρόγραμμα, συζητούνται πιθανές αλλαγές και επιλογές , επαναλαμβάνονται οι απαραίτητες μετρήσεις και προχωράμε στην παράδοση του νέου διαιτολογίου.

Αυτό αλλάζει κάθε εβδομάδα έως ότου φτάσουμε τον στόχο μας και το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπου τότε έρχεται το πρόγραμμα συντήρησης για 15 ημέρες η ένα μήνα ανάλογα την περίπτωση του ατόμου.
Ακολουθούν δωρεάν συναντήσεις όποτε το άτομο νιώσει την ανάγκη, ώστε να μην ξεφεύγουμε από τον στόχο μας και επιπλέον παρέχονται συμβουλευτικές οδηγίες για την διατήρηση του στόχου.

Πως είναι η δίαιτα

– Αρχικά παίρνουμε ένα πλήρες ιστορικό μέσα από το οποίο βλέπουμε πως μπορεί να διαμορφωθεί η διατροφή ανάλογα με τις διατροφικές σας προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής σας (π.χ. μεσημεριανό εκτός σπιτιού ή ανάλογα με το ποιος μαγειρεύει στο σπίτι) καθώς επίσης συνεκτιμώντας πιθανές συστάσεις του ιατρού σας.
– Το διατροφικό πλάνο είναι βασισμένο πάνω στις συνήθειες που έχετε περιγράψει στο ερωτηματολόγιο και βασίζεται στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για τη Διατροφή.
– Σε γενικές γραμμές το διατροφικό πλάνο βασίζεται στην Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή. Συνήθως υπάρχουν 5 γεύματα (γεύμα θεωρείται και το ενδιάμεσο φρούτο ή μπάρα δημητριακών ή χυμός).
– Το βασικό θέμα είναι να υπάρχει ένας έλεγχος για την πρόοδό σας και συνεχής υποστήριξη όσον αφορά τις αλλαγές που θέλετε να κάνουμε στη διατροφή σας. Σκοπός μας είναι, η προτεινόμενη διατροφή να κινείται όσο πιο κοντά γίνεται στην συνηθισμένη σας διατροφή όπως επίσης, να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να βελτιώσουμε και να οδηγήσουμε στο να εξαλείψετε λάθη ή παραλείψεις που ίσως να κάνατε στη διατροφή σας μέχρι να μας επισκεφτείτε για πρώτη φορά.

 

Τι εννοούμε με τον όρο «τροφική δυσανεξία»;

«Ο όρος τροφική δυσανεξία περιλαμβάνει μία ευρεία ποικιλία παθήσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από κακή πέψη ή διαταραχή της απορρόφησης ή αντίδραση υπερευαισθησίας που αφορά ένα ή περισσότερα φυσιολογικά συστατικά των τροφών. Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία εμφανίζουν παθολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πέψης ορισμένων μόνο τροφίμων ή και μετά την είσοδο των συστατικών τους στο αίμα».

Πως προκαλείται;

Είναι γενικά αποδεκτό και αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η διατροφή παίζει τον σπουδαιότερο και σημαντικότερο ρόλο στην υγεία μας. Τα τελευταία όμως χρόνια, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής έχουν αλλάξει δραματικά. Το καθημερινό μας διαιτολόγιο έχει εμπλουτισθεί με καινούργιες και εξωτικές τροφές, με νέες πρόσθετες χημικές ουσίες καθώς επίσης, με νέες  τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και ποτών.
Όλα αυτά, μαζί με τη συνεχώς αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος και των υπογείων υδάτων, την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, ορμονών και τις ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού μας, τις διάφορες παθήσεις και φλεγμονές του πεπτικού μας συστήματος, τις αντιδράσεις στα χημικά συστατικά των τροφίμων (συντηρητικών, χρωστικών) και τη μονότονη συνήθως διατροφή μας, προκαλούν υπερφόρτιση του οργανισμού μας και επιδεινώνουν την προσπάθεια του να απορροφήσει και να αφομοιώσει τα συγκεκριμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να αντιδρά σε αυτά, να μην τα «ανέχεται» προκαλώντας έτσι την Τροφική Δυσανεξία.

Κάποιοι από τους παράγοντες που προκαλούν την τροφική Δυσανεξία είναι οι εξής:

 • Καινούργιες – εξωτικές τροφές.
 • Νέες πρόσθετες χημικές ουσίες.
 • Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων – ποτών.
 • Μόλυνση περιβάλλοντος και υπογείων υδάτων.
 • Υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, ορμονών κ.λ.π.
 • Ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού.
 • Διάφορες παθήσεις και φλεγμονές του πεπτικού συστήματος.
 • Αντιδράσεις στα χημικά συστατικά των τροφίμων (συντηρητικών, χρωστικών).
 • Μονότονη διατροφή.

Πως επηρεάζεται ο οργανισμός μας;

Ο κάθε οργανισμός, ως διαφορετικός και μοναδικός, αντιδρά σε διαφορετικά είδη τροφίμων από κάποιον άλλον, προκαλώντας του ταυτόχρονα και διαφορετικές παθήσεις και προβλήματα. Αυτό που κάνει τον καθένα από εμάς διαφορετικό, παρά το γεγονός ότι η γενετική μας κατασκευή είναι σχεδόν η ίδια, ονομάζεται γενετικός πολυμορφισμός.

Έτσι, κάθε άτομο με Τροφική Δυσανεξία παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα τα οποία διαφέρουν ως προς τον βαθμό αντίδρασης, τη διάρκεια, την ηλικία εκδήλωσης, τη γεωγραφική περιοχή όπου εντοπίζονται και την ποσότητα της τροφής που χρειάζεται για να τα προκαλέσει. Το ίδιο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα στο ίδιο άτομο. Αυτοί οι παράγοντες εξηγούν και το γεγονός γιατί καμία δίαιτα δεν ταιριάζει στις διατροφικές ανάγκες όλων των ανθρώπων.

Επειδή η κατανάλωση τροφής είναι καθημερινή και τακτική, άρα καθημερινή και τακτική είναι και η κατανάλωση δυσανεκτικών τροφίμων, δυστυχώς, χωρίς να το γνωρίζουμε. Αυτή η καθημερινή υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα τρόφιμα, προκαλεί όχι μόνο πίεση, κόπωση, αποδυνάμωση και φθορά του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της συνεχούς παραγωγής αντισωμάτων, αλλά και την εξάντληση του με τελικό αποτέλεσμα, την αυξημένη ευαισθησία του οργανισμού σε διάφορους παθογόνους παράγοντες και τη συνεχή έκθεση και ευπάθεια του σε διάφορες χρόνιες παθήσεις. Αφετέρου επηρεάζει αρνητικά και τη ψυχοσωματική του κατάσταση με αποτέλεσμα τα διάφορα νευρολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Μερικές φορές η Τροφική Δυσανεξία δεν προκαλεί τις ίδιες αντιδράσεις κάθε φορά. Τη μια φορά μπορεί να παρουσιαστεί ως πονοκέφαλος και την άλλη ως ρινίτιδα. Τα τρόφιμα τα οποία προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις είναι συνήθως τα αγαπημένα μας και αυτά τα οποία καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Στην πραγματικότητα μπορεί ακόμα και να εθιστούμε στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων προκαλώντας το πρόβλημα, έτσι ώστε να επιθυμούμε την κατανάλωση τους για να νιώσουμε προσωρινά καλύτερα. Επειδή οι αντιδράσεις αυτές είναι χρονικά καθυστερημένες, το άτομο δεν το αντιλαμβάνεται και δεν συνδέει τα τρόφιμα με τα διάφορα προβλήματα, συνεχίζοντας έτσι την κατανάλωση τους και υποσκάπτοντας σιγά-σιγά και ύπουλα τη λειτουργία κάποιων οργάνων στον οργανισμό μας.
Τα συμπτώματα επίσης δεν είναι ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης της «ένοχης» τροφής. Ακόμα και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν δυσανεξία και να εμφανίσουν συμπτώματα και παθήσεις σε βάρος οποιουδήποτε οργάνου του οργανισμού. Στην πραγματικότητα, η Τροφική Δυσανεξία είναι συνεχής και χρόνια αφού η κατανάλωση των τροφίμων που μας επηρεάζουν είναι διαρκής, επειδή τα τρόφιμα αυτά βρίσκονται συνήθως στην καθημερινή μας διατροφή (π.χ. γάλα, ψωμί, λάδι, ντομάτα, καφές κλπ.).

Σκοπός του τεστ Δυσανεξίας

Το τεστ δυσανεξίας είναι κατάλληλο για να αναδείξει τροφές που δεν ταιριάζουν με τον οργανισμό σας. Αναλύει την επίδραση των τροφών στον οργανισμό σας και μπορεί να σας προειδοποιήσει εάν μία τροφή είναι για εσάς επιβλαβής.
Να αναγνωρίσει και να εξαφανίσει τροφικές, περιβαντολογικές και αλλεργιογόνες ουσίες καθώς επίσης, να μας στρέψει στην κατανάλωση μη αλλεργιογόνων τροφών.

Να προσφέρει συμβουλές σχετικά με την ισορροπία της χλωρίδας του οργανισμού, να επαναφέρει τη φυσιολογική διαπερατότητα του εντέρου και να βοηθήσει στην πέψη των τροφών.

Το Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας μπορεί να μας απαντήσει εύκολα και με ακρίβεια ποιες τροφές επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο τον μεταβολισμό μας και γενικά δεν ταιριάζουν στον οργανισμό μας, θέτοντας έτσι τη βιοχημεία του εκτός ισορροπίας με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται πιο αργός.

Λόγοι για κάνουμε το τεστ δυσανεξίας

Είναι μία απλή, γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος διάγνωσης.
Το τεστ δυσανεξίας γίνετε μέσω της επιδερμίδας και με τη βοήθεια ρεύματος χαμηλής συχνότητας, ελέγχεται πως αντιδρά το σώμα σε 350 διαφορετικά είδη τροφών, ουσιών και συντηρητικών (τα λεγόμενα Ε).

Είναι σημαντικό σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής γιατί βοηθά στον καλύτερο σχεδιασμό του διαιτολογίου με αποκλεισμό για κάποιο χρονικό διάστημα, των τροφών στις οποίες παρουσιάστηκε πρόβλημα. Στην προσπάθεια απώλειας βάρους είναι ένας καλός οδηγός ενώ στη συντήρηση, υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, απλά και μόνο με την αποφυγή των τροφών όπου εκδηλώθηκε πρόβλημα.
Δίνει το πλεονέκτημα της διάγνωσης των δυσανεκτικών τροφών – που δεν μπορούν να προσδιοριστούν με τα ειδικά αντισώματα αφού αυτά διαγιγνώσκουν μόνο αλλεργία, η κατανάλωση των οποίων έχει αρνητικές συνέπειες  στην παχυσαρκία και σε πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές τέτοιες καταστάσεις οφείλονται και σε έλλειψη ορισμένων μετάλλων και βιταμινών από τον οργανισμό.

Παρέχει τη δυνατότητα βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των αθλητών και κατά συνέπεια των επιδόσεων τους, αποκλείοντας από τη διατροφή τους τις βλαπτικές (δυσανεκτικές) τροφές.
Οδηγεί στη βελτίωση και άλλων παθολογικών συμπτωμάτων, τα οποία πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οφείλονται σε τροφές που προκαλούν δυσανεξία στον οργανισμό.

Εκτός λοιπόν από τις κλασσικές εκδηλώσεις που βελτιώνονται με τον αποκλεισμό των τροφικών αλλεργιογόνων, εκείνες που σίγουρα βελτιώνονται σε διαφορετικό ποσοστό η κάθε μία αφορούν συνήθως τα παρακάτω λειτουργικά συστήματα του οργανισμού:

 • Κ.Ν.Σ. :Κεφαλαλγίες (γνωστές και ως ημικρανίες) – Αδυναμία συγκέντρωσης – Αστάθεια – Καταβολή – Υπερκινητικότητα – Μεταβαλλόμενη Διάθεση.
 • Ουροποιητικό-Γεννητικό Σύστημα: Χρόνιες κυστίτιδες – Δυσμηνόρροια – Ενούρηση.
 • Δέρμα: Έκζεμα – Ψωρίαση – Δερματίτις – Ακμή.
 • Μυοσκελετικό Σύστημα: Αρθραλγίες – Μυϊκές Κράμπες – Μυαλγίες.
 • Πεπτικό Σύστημα: Ναυτία – Αεροφαγία – Μετεωρισμός – Διάρροια – Δυσπεψία – Έλκη Στομάχου – Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου –
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.
 • Γενικά: Παχυσαρκία – Μόνιμη κούραση, καταβολή.

Τα αποτελέσματα βγαίνουν άμεσα και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Απευθύνεται σε όλους, εκτός από έγκυες γυναίκες και κάποια άτομα που δεν τους το επιτρέπει ο γιατρός. Υπάρχει η δυνατότητα επανελέγχου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποκλεισμού των τροφών.

Για ποιούς είναι απαραίτητο το τεστ;

 • Άτομα που αποτυγχάνουν σε δίαιτες αδυνατίσματος.
 • Άτομα που υποφέρουν συχνά από πόνους και φουσκώματα στη κοιλιά και το στομάχι.
 • Άτομα που προσλαμβάνουν εύκολα βάρος ενώ προσέχουν την διατροφή τους.
 • Άτομα που παρουσιάζουν δυσφορία μετά από κάθε γεύμα ανεξήγητης αιτιολογίας.
 • Άτομα που πάσχουν από: υποθυρεοειδισμό, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία κτλ.
 • Άτομα που χάνουν εύκολα τα κιλά με δίαιτες αδυνατίσματος αλλά τα παίρνουν εξίσου εύκολα μετά τη διακοπή τους.
 • Άτομα που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας απλά και μόνο για να γνωρίζουν τις τροφές που τους ωφελούν και εκείνες που τους βλάπτουν.

Πως μας βοηθά το τεστ;

Καθημερινά, ζουν γύρω μας πολλοί άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής και δεν παχαίνουν ενώ άλλοι που περιορίζουν σημαντικά τη διατροφή τους πετυχαίνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι όλοι μας ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα με σχεδόν όμοιες διατροφικές συνήθειες (ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, ζωικά προϊόντα κ.α.).

Φυσικά εδώ θα πρέπει να αποκλειστούν κάποιες παθολογικές καταστάσεις που ευθύνονται για την παχυσαρκία, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα(π.χ. υποθυρεοειδισμός), Διαταραχή των Ορμονών, Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αντίσταση στην ινσουλίνη κ.α. αλλά και μη παθολογικές καταστάσεις όπως υποθερμιδικές δίαιτες ή ασιτία όπου ενώ υπάρχει απώλεια βάρους (κυρίως μυϊκής μάζας, ωφέλιμου δηλαδή ιστού που συμβάλει στην αύξηση του μεταβολισμού), τα κιλά επιστρέφουν αμέσως μετά την διακοπή της αφού ο οργανισμός μας έχει ρίξει όχι μόνο τις λειτουργίες του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και τον ίδιο μας τον μεταβολισμό, δηλαδή τις καύσεις μας, αφού θεωρεί ότι εκείνη την στιγμή ασθενεί.

Η απάντηση φυσικά είναι η Τροφική Δυσανεξία. Το Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας μπορεί να μας απαντήσει εύκολα και με ακρίβεια ποιες τροφές επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο τον μεταβολισμό μας και γενικά δεν ταιριάζουν στον οργανισμό μας, θέτοντας έτσι τη βιοχημεία του εκτός ισορροπίας, με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται πιο αργός.
Μόλις αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσανεκτικές τροφές, το σώμα θα χάσει λίπος, ο μεταβολισμός θα αυξηθεί και έτσι θα ακολουθήσει απώλεια βάρους χωρίς αυστηρές ή υποθερμιδικές δίαιτες αφού οι μηχανισμοί του οργανισμού (μηχανισμός πείνας κ.α.) θα έχουν ομαλοποιηθεί με αποτέλεσμα τη μείωση της επιθυμίας για γλυκά και απλούς υδατάνθρακες. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να θεραπευτεί, αν διορθώσουμε, τη βιοχημεία του μεταβολισμού μας.

Τα οφέλη όμως του Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας είναι πολύ περισσότερα αφού διάφορες παθήσεις ή χρόνιες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η σπαστική κολίτιδα ή και διαταραχές της διάθεσής μας μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά. Η αποφυγή των τροφών που θα μας ζητηθεί να αφαιρέσουμε από το διαιτολόγιο μας μετά το τεστ διαρκεί 3 μήνες, αφού αυτός είναι ο απαιτούμενος χρόνος για να επανέλθει ο οργανισμός σε φυσιολογικά επίπεδα. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα είναι καλό να γίνεται επανεξέταση ώστε να διακριβώσουμε ποιες από τις τροφές που αποφεύγουμε δεν μας επηρεάζουν πλέον.

Πως γίνεται η εξέταση;

Με τη λήψη αίματος και την μέτρηση αντισωμάτων στο αίμα των οποίων η αύξηση σχετίζεται με την διατροφική δυσανεξία. Μπορεί να γίνει παντού, απαιτείται βέβαια ειδικός εξοπλισμός με ειδικά μικροσκόπια και προγράμματα για την ανάλυση, εξειδικευμένος επιστημονικός συνεργάτης – ιατρός με κατάλληλες και άρτιες γνώσεις του αντικειμένου και εξειδικευμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων. Η τροφική δυσανεξία είναι ένα μεγάλο θέμα που χρειάζεται πολύ χρόνο και συζήτηση .

Το Τεστ Δυσανεξίας δεν πρέπει να περιορίσει την διατροφή σας αλλά να την διευρύνει!

Το συχνότερο λάθος που κάνουν όσοι τηρούν τα αποτελέσματα του τεστ δυσανεξίας είναι να κόβουν και να περιορίζουν το διαιτολόγιό τους. Αυτό είναι το συχνότερο και πιο δραματικό λάθος γιατί επιφέρει κούραση, απογοήτευση και μειώνει την πιθανότητα τα αποτελέσματα του τεστ δυσανεξίας να τηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι το ρύζι. Στους περισσότερους στους οποίους αφαιρείται το ρύζι, απλά το κόβουν και το στερούνται. Αντί να το κόψουν όμως, μπορούν να το αντικαταστήσουν με το κουσκούς ή το κριθαράκι (μανέστρα). Για παράδειγμα να μαγειρέψουν σπανάκι με κουσκούς αντί για σπανακόρυζο ή γεμιστά με λαχανικά και κριθαράκι.

Το τεστ δυσανεξίας μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό μας και όχι να το κάνει φτωχότερο!