Τα Διαγνωστικά Κέντρα BIOMEDIGEN πάντα πρωτοπόρα!

Τα Διαγνωστικά Κέντρα BIOMEDIGEN, πάντα πρωτοπόρα στον τομέα της πρόληψης και διάγνωσης της υγείας του άνδρα και της  γυναίκας, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν μια νέα , πρότυπη εξέταση που αφορά την κατάσταση γονιμότητας ενός άνδρα σε σχέση με παράγοντες που δύναται, ως επί το πλείστον, να αναστραφούν.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 15% των ζευγαριών παγκοσμίως και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από αποτυχία τεκνοποίησης έπειτα από 12 μήνες ελεύθερης επαφής. Ο ανδρικός παράγοντας στα ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας ευθύνεται σε ένα ποσοστό 60%, ενώ το 80% των παραγόντων που ευθύνονται για την ανδρική υπογονιμότητα, σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες δημιουργείται από τη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής των ελευθέρων ριζών (ROS) και του αντί-οξειδωτικού συστήματος του σώματος, που ευθύνεται για την εξουδετέρωση και αφαίρεση τους από αυτό. Έτσι ενώ μικρός αριθμός ROS είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του σπέρματος , η περισσότερη παραγωγή ROS οδηγεί σε καταστροφή του κυτταρικού DNA , σε αποπτωτικά σπερματοζωάρια, επηρεάζει την κινητικότητα τους αλλά και την γονιμοποιητική τους ικανότητα και συμβάλλει στην ανδρική υπογονιμότητα.

Η παραγωγή των ελευθέρων ριζών επηρεάζεται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Ενδογενείς παράγοντες είναι η ύπαρξη κιρσοκήλης , λοίμωξης ή φλεγμονής. Ενώ εξωγενείς παράγοντες είναι τα τοξικά περιβάλλοντα (χρήση φυτοφαρμάκων, χημικών κ.α.) , ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία, υπερβολική άσκηση),η ηλικία και το στρες.

Πάνω από το 40% των ανδρών με μειωμένη αναπαραγωγική λειτουργία έχουν φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος, επομένως το απλό σπερμοδιάγραμμα, αν και αναγκαίο, από μόνο του δεν αρκεί για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Το νέο τεστ του οξειδωτικού στρες (MiOXSYS test), είναι ένα ήλεκτρο-χημικό τεστ όπου μετράει το οξειδοαναγωγικό δυναμικό (sORP) του σπέρματος. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το σπερμοδιάγραμμα και να δώσει περισσότερες πληροφορίες στον θεράποντα ιατρό. Μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που έχουμε μη φυσιολογικές παραμέτρους σπέρματος, αποτυχημένες προσπάθειες IVF, κιρσοκήλη, ανεξήγητη υπογονιμότητα, λοιμώξεις και φλεγμονές, αυξημένη ηλικία κλπ. Σε περίπτωση ύπαρξης θετικού αποτελέσματος του τεστ, μπορεί ο θεράπων ιατρός να προχωρήσει και στην κατάλληλη θεραπεία κατά περίπτωση.

Σπανάκη-Κοχιαδάκη Αθηνά

Ιατρός Βιοπαθολόγος,

Εξειδικευμένη στην ανθρώπινη αναπαραγωγή

Επιστημονικά Υπεύθυνη των Διαγνωστικών Κέντρων Biomedigen

Search

+