Στρες και καρδιά

Επιστημονικές έρευνες έφεραν στην επιφάνεια μηχανισμούς με τους οποίους η ενεργοποίηση του στρες, οδηγεί σε ασθένειες.
Distres, δηλαδή δυσπροσαρμοστικό στρες, το οποίο τροφοδοτεί νοσογόνους μηχανισμούς.
-Δυσλειτουργία καρδιάς.
-Δυσλειτουργία αγγείων.
-Αρτηριακή υπέρταση.
-Στεφανιαία νόσο.
-Αθηρωματικη νόσο.

Μηχανισμός.
Το στρες οδηγεί σε απενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. (PNS)=απώλεια φυσιολογικής μεταβλητότητας κατά την αναπνοή=αύξηση της καρδιακής συχνότητας.
Έπειτα ενεργοποιείται το συμπαθητικό σύστημα (SNS)=έκκριση κατεχολαμινών – νευροδιαβιβαστές ΝΕ – επινεφρίνες ΕPI=αύξηση της συσταλτικότητας και της συχνότητας της καρδιάς.
(Θετική ινοτρόπος)
(Θετική χρονοτρόπος δράση)
Με συνέπεια την αύξηση της καρδιακής παροχής.
Η μείωση της καρδιακής μεταβλητότητας οδηγεί σε αγγειοδιαστολή και αγγειοσύσπαση, ελευθερώνοντας Il-6, sICAM, με επακόλουθο πιθανή δημιουργία αθηρωματικής νόσου, όπου ο προστατευτικός ρόλος της κορτιζόλης μηδενίζεται.
Ταυτόχρονα αυξάνεται το Ο2 στρες και το στρες ενδοθηλίνης ΕΤ-1.
Με συνέπεια δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

Στρες και αρτηριακή Υπέρταση.
Κατά την διάρκεια στρες, με την ενεργοποίηση του SNS και την αύξηση των κατεχολαμινών, αυξάνεται ταυτόχρονα ο μυϊκός τόνος των λείων μυών των αγγείων και η αγγειοσύσπαση.
Ο λόγος για αιμοδυναμικές διαταραχές, οι οποίες μέσα από την έντονη συχνότητα τους, οδηγούν σε αρτηριακή υπέρταση.
Ο άξονας υποθαλάμου – υποφύσης, ΗPA,κατά την αύξηση της πίεσης των τοιχωμάτων των αγγείων, μειώνει σημαντικά έως τελείως την φυσιολογική αντανακλαστική μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η απουσία χαλάρωσης σε διάφορα γεγονότα ψυχολογικού στρες κατά την διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, μπορεί να αυξήσει της πιθανότητες μελλοντικής αρτηριακής υπέρτασης και 25%.

Στρες και στεφανιαία νόσος.
Το χρόνιο στρες, κυρίως όταν αυτό συνοδεύεται με απουσία υγιεινής ζωής-δραστηριοτήτων, έλλειψη σωματικής άσκησης, διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, κάπνισμα, αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία με επακόλουθο την στεφανιαία νόσο αλλά και την επιδείνωση αυτής.
Ένας σημαντικός παράγοντας, υπεύθυνος για το πάντρεμα στρες με στεφανιαία νόσο είναι η χρονιά λανθάνουσα φλεγμονή.
Σε καταστάσεις στεφανιαίας νόσου, ένα οξύ στρες μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά συμβάντα, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, κυρίως πρωινές ώρες, για το λόγο ότι τις πρωινές ώρες είναι ενεργοποιημένο το σύστημα του στρες.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες, που συνδέονται με στεφανιαία νόσο, είναι το στρες της εργασίας, το οικονομικό, το κοινωνικό, το οικογενειακό.
Το κυριότερο ένοχο συναίσθημα είναι κυρίως αυτό του θυμού και το επιθετικό ενώ ακολουθούν και άλλα συναισθηματικής πίεσης.

Η πρόληψη, μια σειρά εξετάσεων, σε χρονικά διαστήματα ανάλογα με το ιστορικό του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, το αρχείο του ιστορικού των εξετάσεων και με την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση, σώζει ζωές!

Πρόληψη = Υγεία!

Σπανάκη Αθηνά Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος

Επιστημονικά υπεύθυνη Διαγνωστικών Κέντρων Biomedigen

Search

+