Εξετάσεις Κοροναϊού

1)Μοριακός έλεγχος PCR.
Ανίχνευση του αντιγόνου, δηλαδή του γενετικού υλικού του ιού (RNA) στο εξεταζόμενο δείγμα (ρινοφαρυγγικό). Τεχνική με υψηλή  ευαισθησία (ανιχνεύει ακόμα και πολύ χαμηλά επίπεδα γενετικού υλικού) και ικανότητα έγκαιρης διάγνωσης (ανίχνευση σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή της μόλυνσης). Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε ειδικά εργαστήρια, με εξειδικευμένο προσωπικό.
2)Γρήγορο τεστ αντισωμάτων κορονοϊού.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα με μια μικρή περιγραφή των αντισωμάτων. Τα αντισώματα παράγονται από τα Β-λεμφοκύτταρα, όταν ένας ξένος εισβολέας -αντιγόνο, δηλαδή ιός ή βακτήριο, επιτεθεί στον οργανισμό.
Στην περίπτωση του ιού, αναγνωρίζει το κύτταρο στο οποίο έχει εισβάλλει και το καταστρέφει αμέσως. Η παραγωγή των αντισωμάτων είναι η κύρια λειτουργία χημικής ανοσίας. Όταν ο εισβολέας είναι νέος και άγνωστος, τότε τα πρώτα αντισώματα που έρχονται σε επαφή με τα αντιγόνα αυτά, είναι τα ΙgM και ακολουθούν τα ΙgG. Αυτά τα μόρια σχηματίζουν μια κυκλική δομή,με πολλά σημεία σύνδεσης με τα αντιγόνα. Εδώ ακριβώς έρχεται η εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων, να τα αναζητήσει και να τα ανιχνεύει, εάν υπάρχουν. Άρα θα πρέπει το εξεταζόμενο αίμα, να ανήκει σε άτομο το οποίο έχει μολυνθεί και έχει νοσήσει, ώστε να έχει ξεκινήσει η διαδικασία χημικής ανοσίας.
Σε περίπτωση πρόσφατης ενεργούς μόλυνσης, θετικά θα είναι τα IgΜ.
Σε περίπτωση μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος από την έναρξη μόλυνσης θετικά θα είναι και τα IgM και τα IgG.
Σε περίπτωση αποδρομής της νόσου και ανάπτυξης ανοσίας, θα είναι θετικά τα ΙgG.
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Στην περίπτωση του Κοροναϊού, είναι άγνωστο ακόμα σε τι βαθμό αναπτύσσονται τα αντισώματα και για πόσο χρονικό διάστημα, διαρκεί η ανοσία.
Συμπέρασμα!!Το γρήγορο τεστ θα πρέπει να γίνεται, όταν ένα άτομο, έχει νοσήσει, έχει εκδηλώσει συμπτώματα και θέλει να ελέγξει τυχόν ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του Κοροναϊού ή σε περίπτωση επιδημιολογικής μελέτης, ενέργεια η οποία θα είναι πολύ σημαντικής σημασίας για τις απαραίτητες έρευνες σε επίπεδο καταμέτρησης του πληθυσμού γενικότερα.
3)Γρήγορο τεστ, επίσης ανίχνευσης αντιγόνου, δηλαδή του Κοροναϊού, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αξιοπιστία, την ακρίβεια και την ευαισθησία του μοριακού ελέγχου με PCR.

Και εσείς θα ρωτήσετε…
-Εγώ ποια εξέταση θα πρέπει να κάνω;

Και θα συνεχίσετε λέγοντάς…
-Θα ήθελα να κάνω τον μοριακό έλεγχο, όμως κοστίζει ακριβά.

Και αφού διαπιστώσετε πως ο μοριακός έλεγχος, δεν είναι τελικά τόσο ακριβός όπως πιστεύατε, θα συνεχίσετε με την εξής ερώτηση..
-Αν όμως έχω νοσήσει και έχουν περάσει  10 ημέρες περίπου κατά την διάρκεια των οποίων δεν εμφανίζω συμπτώματα, ο μοριακός έλεγχος υπάρχει περίπτωση να είναι αρνητικός, οπότε και δεν θα έχω το σωστό πόρισμα;

Αγαπημένοι μου…νομίζω πως αν κάνετε αυτές τις 3 ερωτήσεις, είστε σε θέση να απαντήσετε οι ίδιοι στα ερωτήματα σας.

Όμως σε κάθε περίπτωση, ο άνθρωπος που θα εμπιστευτείτε και θα σας καθοδηγήσει σωστά, είναι ο θεράπων ιατρός σας, ο οποίος ανάλογα με το δικό σας ιστορικό προφίλ, θα κρίνει σε ποιον έλεγχο θα ή εάν πρέπει να προχωρήσετε.
Ο πανικός της εξέτασης χωρίς λόγο ή η έλλειψη γνώσης στο γιατί θα πρέπει να γίνει, μπορεί να σας οδηγήσει σε λανθασμένες κινήσεις,οι οποίες θα βάλουν σε κίνδυνο εσάς και την οικογένειά σας.
Για παράδειγμα, το αποτέλεσμα μιας πρόωρης εξέτασης, χωρίς την συγκατάθεση του ιατρού σας, σε στάδιο μη ανιχνεύσιμου αντιγόνου, μπορεί να σας οδηγήσει σε χαλαρότητα μέτρων πρόληψης.

Ναι στις εξετάσεις, αλλά μόνο μετά από οδηγίες ιατρού!
Επίσης ακόμα και με ένα αρνητικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει μελλοντική μόλυνση ακόμα και στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Άρα όλοι θα πρέπει να ζούμε και να ενεργούμε, ως εν δυνάμει φορείς του ιού.

Χαμογελάμε και συνεχίζουμε γιατί ζούμε. Και η ζωή είναι όμορφη γεμάτη εκπλήξεις που για να τις δεις, πρέπει να καταλάβεις την αξία τους.


Με εκτίμηση,

Σπανάκη Αθηνά
Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος.
Επιστημονικά υπεύθυνη των Διαγνωστικών Κέντρων Βiomedigen

Search

+